Välkommen till sidan med olika recept!



Hoppas att något kommer att passa - dom är framförallt lätt och snabblagade.


Har du något favoritrecept? Sänd det gärna till mig!

Mailto: berthingvarsson@hotmail.se



 

 
En favorit - snabbinlagd färskgurka:
1 färskgurka
2 msk strösocker
1 msk ättikssprit
1 krm vitpeppar
Vispa ihop socker, ättika och vitpeppar i en skål. Skala gurkan med potatissskalaren och skiva ner i blandningen med en osthyvel.
Rör om nån gång under en till två timmar, avnjut! (en barnfavorit!)
 
Gulasch-soppa 4 personer:
Ingredienser:
500 gr högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 tärnad röd paprika
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk kummin
2 msk tomatpuré
1 burk plommontomater
1 hg rotselleri
8 dl vatten
1 tärning oxbuljong
3 msk hackad färsk mejram
kummin

Så här gör du:
Bryn köttet i olja. Salta och peppra.
Tillsätt lök, vitlök, paprika, morot, rotselleri, paprikapulver, kummin och tomatpuré. Stek 3 minuter. Tillsätt tomatkross, vatten, fond och mejram.
Låt småkoka under lock ca 2 timmar tills köttet nästan faller isär.
Lyft av locket och späd eventuellt med mer vatten och smaka av med salt och peppar. Låt puttra ytterligare 20 minuter.
Toppa soppan med persilja och servera med en klick gräddfil och gärna en varm macka med mozzarellaost.


Äppelkaka:
Vispa ihop 1 ägg med 2 dl socker
smält 2 dl smör
blanda ihop med 2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpuler
Smöra en pajform.
Snurra runt lite ströbröd efter.
Häll i smeten och 4 äpplen i småbitar därpå.
Rikligt med kanel över och även lite ströbröd igen.
175 grader nederst i ugnen i 50 minuter.


Kalkon i ugn:
1 st  kalkon 5 kg

 

1 st citron

0,5 dl smält smör

0,5 dl kinesisk soya

 

2 msk salt
2 tsk vitpeppar

1 burk ananas 

persilja 

3 st klyftade äpplen

Till plåten

2 dl vatten

2 st gula lökar i bitar

 

2 st morötter i bitar

 

 

Till såsen

3 dl grädde 

 

vetemjöl till redning.Gele.Salt och peppar.

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Dela citronen och stoppa ena halvan i halsgropen.Stoppa fyllningen , äpple och ananas inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan.
  2. 2. Blanda smöret med kryddor och soya och pensla kalkonen runt om.Stek i 225 grader i 30 minuter.Ta ur plåten och sänk till 175 grader.Häll på vatten och lägg i lök och morötter.
  3. 3. Stek vidare med ryggen uppåt.Ös då och då.Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen.Beräkna 30 minuter stektid per kilo kalkon.Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader.
  4. 4. Hit kan kalkonen förberedas.Sila skyn och låt kalkonen kallna.Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäker fat. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn.
  5. 5. Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev mer buljong till önskad mängd.Red av med mjöl.Smaka av med salt,peppar och gele.
6. Servera kalkon med kokt eller stekt potatis,sås,brysselkål,rödkål och katrinplommon

Inlagd västeråsgurka
2½ kg västeråsgurka
0,75dl salt
6 dl strösocker
2 grader ättika 24%
½ påse gult senapsfrö
Krondill
Blanda samtliga ingredienser till lagen i en stor skål (hink).
Tvätta gurkorna grundligt. Skiva dom och blanda ner i skålen tillsammans med krondillen.
Täck över med en tallrik med en tyngd på, efter några dagar när vätskan når över gurkan är den klar att
läggas på burk.

Inlagd västeråsgurka med chili - en favorit!
2 kg västeråsgurka
9 dl 12% ättika
1 kg strösocker
1/2 dl salt
1 msk gult och brunt senapsfrö
 4 Lagerblad
Dillkronor
Pepparrot
4 Röda chilifrukter
Skiva gurkan och lägg i en stor hink
Koka upp lagen med alla ingredienserna utom pepparroten
Häll den heta lagen över gurkorna, låt kallna
Sila av lagen och koka upp den igen och häll över gurkorna, med ingredienserna, låt kallna
Samma moment görs om en tredje gång direkt  i glasburkarna med lite pepparrot i varje
Sätt på lock och förvara svalt.


Mormors pressgurka daterad den 14 november 1929
1 medelstor färskgurka
1½ msk salt
Lagen:
1 del ättika
1-2 msk vatten
½ msk socker
¼ tsk vitpeppar
½ msk hackad persilja

Gurkorna skalas från toppen till stjälken, skäras i tunna skivor, beströs med salt och ställes i lätt press omk. ½ tim. Saften hälles av. Till lagen blandas alla ingredienser och slås över gurkorna.


Brynt karamelliserad potatis
1 kg kokt potatis
Socker 4 msk
Smör 45 g
Tärna den kokta kalla potatisen, värm upp en stor stekpanna, lägg i sockret. När sockret är helt smält läggs smöret i pannan och detta rörs om tills det är helt blandat. Potatisen sköljs av i kallt vatten och rinns av, lägg i potatisen i pannan med sockret och smöret. Värm på svag värme och skaka om pannan ibland. Mycket gott till anka eller kalkon!

Rödkål

ca 1 kg rödkål
1 lök
2 msk smör
2 äpplen
(1dl russin)
6 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk vinättika, citron eller vinbärssaft
Kålen sköljs av och skärs i strimlor.Löken skärs i mindre bitar. Äpplen skärs i klyftor med skal och kärnor. En gryta hettas upp. Lägg dessa ingridienser i grytan med nejlikorna, kryddpeppar och ev. russinen. Steks sakta under lock i ca 1 timma. Rör om då och då. Smaksätt med salt, socker och vinättika.

Här ett  gästrecept  från vännen Yvonne Löfquist på Veckosoppa:
3l vatten + 1 märgben + skal och skrap av de rotfrukter och lök som man vill använda i den färdiga soppan.
Koka detta i ca 2 timmar och sila sedan bort så du får en fin klar bas som du kan koka kött av vilket slag du vill i.
Tänk på att t.ex. högrev / grytbitar tar lite tid. (extratips: bryn köttet i stekpanna bara lite så att det råa inte syns, då slipper du
det "gråaktiga utsläppet" i grytkanterna, som är protein).
1 kg skuret kött + 1kg skurna grönsaker + 2 gula lökar kokas men koka köttet nästan färdigt först.
Tips: ta några kryddstarka korvar i små små bitar och koka med mot slutet - det blir smaskigt!
Jag använder frysta grönsaker och har dem bara i knapp kokning precis innan jag tog upp dem för att hålla sig gröna för
mikrovågs uppvärmning på jobbet.
För variationer kan man ha i grädde eller tomatpasta (obs! inte ketchup).
Kryddor jag oftast använder är salt & peppar men låt dina egna fantasier ta plats det finns mycket att prova jag har alltid persilja och ev.. torkade bladkryddor.
Fisksoppa görs på samma grundsätt men då med fiskben och typ räkskal i basen.

Beredning av saft. nedtecknat av mormor den 25 augusti 1929
Bären kokas med vatten tills de falla sönder. Man beräknar 3-4 l vatten på 10 l bär. Till blåbär, krusbär och körsbär beräknas 1 l vatten på 2 l bär. Saften får därefter självrinna. Den väges och kokas med halva vikten socker, tills den är klar och simmig. Under kokningen skummas noga. Saften slås varm på väl rengjorda buteljer, korkas och hartsas omedelbart. Den förvaras på svalt ställe.
 

Stuvad spenat 6 personer,
nedtecknat av mormor den 14 november 1929
½ kg spenat
2-3 msk smör/margarin
4-5 msk vetemjöl
3-4 kaffekoppar mjölk
½ msk salt
½ msk socker
Spenaten rensas, sköljes och förvälles i saltat vatten, 5-10 min. Den får väl avrinna och hackas sedan mycket fint. Smör och mjöl fräses tillsammans. Mjölken spädes på, och stuvningen får koka omk. 10 min. Spenaten röres ned, och stuvningen avsmakas med salt och socker.
Stuvade bruna bönor 6 personer, nedtecknat av mormor den 14 november 1929
3 kaffekoppar bruna bönor
1½-2½ l vatten
½ msk salt
3-4 msk sirap
2-3 msk ättika
Bönorna sköljas, ställas över elden i kallt vatten och få sakta koka, tills de äro mjuka. De avsmakas med sirap, ättika och salt.
Glasmästarsill, nedtecknat av mormor på 1930 talet
4 fina fetsillar
½ l utspädd ättika
1½ kaffekopp socker1 ms
2-3 rödlökar
1 msk hel kryddpeppar
Några lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
1 msk hel gul senapsfrö
1 bit pepparrot
Rensa sillen och vattenlägg den över en natt men ej längre (här kan man ta t.e.x. Abbas färdiga inläggningssill-filéer). Skrapa därefter fetsillen väl och skölj den i flera vatten. Torka den väl på duk. Flå den ej, skär den i ej alltför snåla bitar. Skala lök och pepparrot och den dem i skivor. Lägg ned sillbitarna i en liten burk varfas med kryddorna. Koka upp socker och ättika  och låt lagen bli fullkomligt kall. Häll den sedan över sillen. Lägg en lätt press på sillen, bind över burken och förvara kallt. Sillen är färdig efter 4-6 dagar.
Fin fläskkorv, nedtecknat av mormor på 1930 talet
2 kg fläskkött
1 kg kalvkött
½ kg späck
1½-2 l spad , kokt kall mölk eller vatten.
2 hg potatismjöl
salt och vitpeppar.
Köttet males 3-4 gånger, kryddorna tillsättas och färsen arbetas under det den försiktigt spädes med vätskan vari potatismjölet är utrört. Sist bland späcket skuret i små tärningar. Färsen stoppas , ej för hårt i krokfjälster, korvarna sköljas i kallt vatten och gnidas med en blanding av 2 msk salt, 1msk socker 1 tsk salpeter. Späcket kan uteslutas.

Apelsinlikör, nedtecknat av mormor i Falköping 1931 
Finskuret skal av 4 apelsiner samt ½ kg strösocker lägges på en literbutelj med en liten vaniljstång. ½ l konjak påslås och får stå 3 veckor. Den
skakas flera gånger om dagen. Silas genom filter.

3 st gästrecept från mästerkocken Paul Schroderueus i Göteborg:

Hemlagad senap

50 gr senapspulver
1 dl strösocker
2 tsk vetemjöl
1 dl vispgrädde
Blanda ingredienserna och sjud blandningen försiktigt - låt den svalna under omröring.
Smaksätt med ättika och lite salt - ta gärna även lite vitpeppar.

Frasvåfflor 

4   dl (200 g)   Vetemjöl

2   dl                Kallt vatten

100 g               Smält o avsvalnat smör

4   dl                Tjock grädde 

Blanda mjölet och vatten och rör i smöret

Vispa grädden och rör ner det i smeten

Smörj våffeljärnet (laggen) med smöret, innan första

våfflan steks. 

Lägg våfflorna på galler och håll dom varma 

 

Pizza 

3    dl (150 g)    Vetemjöl

1    dl                 ljumt vatten

15  g                  Jäst

1    msk             Olivolja 

Låt degen jäsa dubbel storlek. Koka tomatketchup med krossade tomater, Smaksätt

med oregano och mejram. Salt och peppar

Platta degen halvcentimeter tjock på smördegspapper

Strö över med varierande fyllning efter behov,

spara kanterna. Lät jäsa dubbelt

Smaksätt eventuellt med lite rosmarin och timjam över

Rikligt riven ost till sist

Grädda 225 – 250 grader ca. 25 min